Hvem er vi?

Ikke Død Endnu er en dansk græsrodsorganisation grundlagt i 2017, som samler mennesker med handikap og deres allierede i modstanden mod institutionalisering af aktiv dødshjælp.

Vi har ingen religiøs-moralsk holdning til aktiv dødshjælp, men argumenterer ud fra konkrete livserfaringer og ønsket om social retfærdighed for alle borgere uanset alder, sygdom eller handikap.

Vi er søskende til den amerikanske organisation Not Dead Yet (grundlagt 1996) og deler dens målsætninger og menneskesyn, men koncentrerer os om lovgivning og muligheder i en dansk kontekst.

Kontakt: ikkedodendnu@gmail.com eller tlf. 61 62 55 95 (Sarah Glerup)

Gruppens grundlæggere: 

Sarah sidder på stranden i sin elkørestol, iklædt orange solbriler og viltert hår. Hendes arme er bare og den ene er dækket af en tatovering af superheltinden Oracle.
SARAH GLERUP, født 1985, er cand.mag. i film- og medievidenskab og har kritiseret danske mediers tilbøjelighed til at reducere mennesker med handikap til objekter og til at fremstille deres død som en "happy ending”.
Tidens tendens til at sætte lighedstegn mellem værdighed og fysisk uafhængighed er hun gået aktivistisk til angreb på med tekster, satiretegninger og ved i 2016 at stille op i X Factor som første respiratorbruger nogensinde.
Til daglig er hun bestyrelsesmedlem i Muskelsvindfonden og i fleksjob som kommunikationsmedarbejder og handikappolitisk rådgiver i Enhedslisten, som hun også er folketingskandidat for. Da hun i april 2016 vikarierede for Pelle Dragsted blev hun første kørestolsbruger i Folketinget nogensinde. Hun bor i lejlighed på Frederiksberg med sin kæreste, to katte plus den handikaphjælper, som skifter en gang i døgnet.

ARNE LYKKE LARSEN, 55 år, er lektor i teoretisk højenergifysik på Syddansk Universitet, hvor han især forsker i "string theory". Desuden er han foredragsholder og forfatter til bøgerne "Hellere dø af grin end af ALS" og "Alt er muligt", hvori han beretter vittigt og alvorligt om livet med den hurtigt fremadskridende muskelsvindsygdom ALS (Amyotrofisk Lateral Sclerose), som betyder, at han efter eget udsagn lever et "science fiction liv": Han trækker vejret med en respirator, får mad gennem en mavesonde og skriver og taler via en øjenstyret computer - faktisk samme slags som kollegaen Stephen Hawking, der også har ALS, bruger. Arne Lykke Larsen bor i Odenses lækreste lejlighed og sætter pris på eksotiske rejser og rødvin, som han drikker direkte gennem mavesonden.

Jan sidder i solen i sin kørestol med grønt i baggrunden. Han har gråt hår og briller og er i hvid t-shirt med teksten "Borholm - solskinsø". I skødet har han et spejlreflekskamera.
JAN JAKOBSEN, født 1955, arbejder i fleksjob som kommunikationsmedarbejder på en skole for børn og unge med handicap. Jan er desuden kommunalpolitiker i Ringsted for Enhedslisten og sidder på 9. år i Muskelsvindfondens bestyrelse. De sidste 2 år har han repræsenteret foreningen i Danske Handicaporganisationers forretningsudvalg. Han har gennem 40 år været handicapaktivist og skrevet et utal af blogindlæg, kronikker og artikler, hvor kritikken af den økonomiske politik og nødvendigheden af en aktivistisk handicapbevægelse er et gennemgående tema.
Jan er gift og har været det  siden 1989. I familien er to dejlige børnebørn. Jan er respiratorbruger og har blandt andet i blogindlæg beskæftiget sig både med konsekvensen af dette og af at leve i en familie samtidig med, at han er afhængig af hjælpere døgnet rundt.

Ung kvinde iklædt sort bluse med ansigtet hvilende i sin ene hånd. Hun smiler, har brune øjne og mørkt, krøllet, skulderlangt hår.
DITTE GULDBRAND CHRISTENSEN, født 1979, er forfatter og har læst dramaturgi. I 2014 udgav hun sin debutroman, krimien 'Mørket sænker sig'. Hun har gået på forskellige filmskoler, arbejdet som studievært på TV2 og skrevet manuskripter til reklamefilm, kortfilm og TV-programmer. Derudover har Ditte været formand for SUMH (Sammenslutningen af Unge med Mandicap) og næstformand i Muskelsvindfonden, hvor hun pt.  sidder i repræsentantskabet.
Til dagligt bor hun i Gentofte med sin mand og har enten hovedet begravet i sin computerskærm,  i en bog eller en god serie – gerne bloddryppende horror. Hun elsker også at bage kage, gerne i alle regnbuens farver, og så er hun noget af en nørd, når hun først går i gang. Derudover elsker Ditte at diskutere, og hun er ikke bleg for at have en mening om ALT!

Mark er i færd med at tale. Han har blond, pjusket pandehår og overskæg. Hans respiratortube er dækket af et hvidt tørklæde.
MARK BAY SØRENSEN, født 1981, har en BA i filosofi fra Københavns Universitet med fokus på teoretisk filosofi. I øjeblikket lægger Mark sidste hånd på sin kandidatgrad med generelt fokus på politisk filosofi og disability theory.
Han har gennem mange år været menigt medlem af Muskelsvindfonden, men er for nylig begyndt at engagere sig i handikapbevægelser i ind- og udland som en konsekvens af sin faglige interesse.
Mark blev rygopereret og fik respirator i 1996 og har derfor indgående førstehåndskendskab til mange af handikapområdets problematikker. Af samme årsag har han siden 1996 fungeret som arbejdsleder for sit eget hjælperhold, og han har derfor lang ledererfaring.

Peter sidder i sin elkørestol med en potteplante i baggrunden. Han har meget kort, lyst hår og firkantede briller og er iklædt en sort sweater. Udenpå er hans respiratorslange synlig.
PETER MIKKELSEN, født 1981, er BA i historie og dansk og certificeret systemisk coach. Han har været aktiv i flere handikaporganisationer og sidder i dag i Muskelsvindfondens repræsentantskab og Rehabiliteringscenters bestyrelse.
Han skriver samfundskritiske artikler og holder oplæg om handicapforståelser og myter om muskelsvind og sex. Derudover coacher han folk med handikap i at håndtere hverdagen bedst muligt. Uanset om han taler om seksualitet, coacher eller arbejder for brugerperspektiver i rehabilitering er målet altid at øge handlerum og empowerment hos folk med anderledes kropsligheder. Hans vil gerne tænke liv, handicap og død fri af samfundets normalitetsfikserede syn på kroppe, der hæmmer menneskers udfoldelsesmuligheder. Han er bosiddende på Frederiksberg og har respirator og døgnhjælp - foruden hang til tysk øl, sort humor, livemusik og 20’er-kunst.